5/recent-posts/slider1

Bärlauch eli karhunlaukka


Keski-Euroopan metsissä kulkiessa saatat "törmätä" vienoon valkosipulin tuoksuun. Oikeassa olet meinaan karhunlaukka tuoksuu miedosti valkosipulille ja tätä hyötykasvia hyödynnetään (ainakin meillä päin) varsinkin näin keväisin. Siitä saa tehtyä vaikka mitä pöperöä.





Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa kasvaa karhunlaukka villinä metsässä. Me ollaan sitä hieman istutettu meidän pihalle ja siitä se luultavasti leviää aika hyvin. Karhunlaukka muistuttaa kielon lehteä (myrkyllinen), joten tarkkana saa olla ettei vaan vahingossa nappaa sitä mukaan. 

Karhunlaukan tunnistaa kuitenkin siitä kun se tuoksuu vienosti valkosipulille. Sitä kun hieroo hieman käsiinsä niin saa varmistuksen siitä että kyseessä on oikeasti karhunlaukka. Karhunlaukasta saa kätevästi valmistettua vaikka peston (ei tarvitse erikseen valkosipulia lisätä). Siitä voi tehdä keittoa, sekoittaa pastataikinaan, tehdä leipää tai lisätä leberkäseen tai syödä sellaisenaan silputtuna vaikka ruuan tai salaatin päällä.

Lue lisää: Leberkäse - Rakkaalla lapsella on monta nimeä.





Näin keväisin on karhunlaukka parhaimmillaan ja se tosiaan kasvaa villinä metsässä. Sitä olemme keränneet metsästä, en ole varma onko se ihan sallittua. Omaan käyttöön saa kuulemma kerätä. Jokamiehenoikeudet ovat täällä hieman erilaiset kuin Suomessa. 

Teen usein pestopastaa ja näin valmistat sen nopeasti ja kätevästi.





Karhunlaukkapesto

  • Kerää karhunlaukkaa sellainen sopiva määrä, litran kulho kevyesti täyteen. 
  • Lisää oliviiöljyä, suolaa (pippuria) ja pinjansiemeniä  tai mantelia (paahdettuna).
  • Soseuta sauvasekoittimella. 
  • Keitä sillä aikaa pasta, voit käyttää mitä vaan pastaa. 
  • Raasta parmesan, jos et käytä valmiiksi raastettua. 
  • Sekoita keskenään pesto ja pasta, ripottele parmesania päälle ja syö heti.
  • Guten Appetit!  

Tämän alla olevan reseptin sain yhdeltä lukijalta vinkiksi. Vielä en ole kerennyt kokeilemaan.

Vegaaninen majoneesi kera karhunlaukka

1 dl soijamaitoa ja 
2 dl auringonkukkaöljyä
ripaus suolaa 
persiljaa pilkottuna
karhunlaukkaa pilkottuna
pippuria
sitruunanmehua
sinappia

Tee näin:

  • Yhdistä soijamaito, auringonkukkaöljy ja suola.
  • Soseuta sauvasekoittimella
  • Lisää persilja ja karhunlaukka ja muut mausteet.
  • Lisää sitruunanmehua tai sinappia omien mieltymyksien mukaan.
  • Tarkista maku
  • Tarjoa rankskanperunoiden, perunalastujen tai vihannesten dippinä.



Huom! Kaikkien aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. 




Huom! Suomessa karhunlaukka on rauhoitettu, joten luonnosta sitä ei saa kerätä. Sitä esiintyy luonnossa ainoastaan Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. 


Karhunlaukkaa voit käyttää moneen eri tarkoitukseen kuten:


  • Pesto
  • Leipä
  • Majoneesi
  • Pasta
  • Keittoja tai lisätä keittoihin
  • Maustevoi
  • Munakkaisiin
  • Salaatteihin




Kielot ja karhunlaukat voivat kasvaa näin lähekkäin.

Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

2 kommenttia

  1. Ole huoletta: karhunlaukkaa saat Saksassa kerätä omiin tarpeisiisi niin paljon kuin huvittaa, mutta et myytäväksi.Se ei ole luonnonsuojelun alaisten kasvien listalla eikä edes vaarassa kuolla sukupuuttoon. Karhunlaukka on ilmaista superfoodia ja lääkeyrtti parhaimmillaan.Varhain keväällä kannattaa aloittaa oikea terveyskuuri.Siinä saavat sitten kevätväsymykset ja arterioskleroosit kyytiä, ja aineenvaihdunta piristyy ynnä muuta kivaa. Sitä voi myös pakastaa tai tehdä tinktuuria: laita kourallinen huuhdottuja ja pilkottuja lehtiä lasipurkkiin ja kaada päälle Doppelkornia niin että lehdet peittyvät. Anna seistä 2- 3 viikkoa, siivilöi ja laita tinktuuri värilliseen pulloon. Ota 3 kertaa päivässä 15 - 30 tippaa ennen syömistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katriina kiitos vinkeistä, kommentista ja reseptistä. Täytyypä koittaa terveyskuuria.

      Poista